16 Ocak 2011 Pazar

UTANMA+MA


          
Larousse'a göre, cinsel bir anlam taşıyan şeylere karşı duyulan endişe ve korku duygusudur. Fakat utanma duygusu çoğunlukla cinsel bir anlam taşımayan gizlilik, ihtiyatlılık ve edeplilik duygularını da içerir.
Ünlü cinsel bilim adamı Havelöck Ellis 1907 yılında cinsel içgüdü ve utanma
duygularının işleyin! anlatan bir yazı dizisi yayımlamıştı. Daha sonra Max Scheler Ellis'in, hayvanlarda da utanma duygusunun var olduğu yolundaki düşüncelerini çürüttü ve utanmanın yalnız insana özgü bir duygu olduğunu ortaya koydu.


         İnsan olmayan hiç bir canlı utanç duymaz, tüm tehlikelere karşı insana özgü değerler taşıyan korunma ve karşı koyma iç güdülerini bilemez. Utanma duygusu incelenirken gövdesel ve ruhsal utanma duygularının birbirinden ayrılması gerekir.UTANMA DUYGUSUNUN YENİ ADI : "SOSYAL FOBİ"

http://e-psikoloji.com/forum/showthread.php?627-Utanma-Duygusu-Sosyal-Fobi.!!
18 Ocak 2011 Salı 14:52:47
       “Sosyal ağlar utanmayı yok etti !”“İnsanların hayatlarının bütün detaylarını tüm dünyayla paylaşmalarını sağlayan Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri utanma duygusunu yok ediyor.” Bu cümle, 30 yıl boyunca utanma duygusu üzerine araştırma yapan ABD’li psikoloji profesörü Rowland Miller’ın ulaştığı sonucu özetliyor.

     Texas’taki Sam Houston State Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Miller, geçen ay yayımladığı araştırmasında,son yıllarda özellikle gençler arasında utanma duygusunun gittikçe ortadan kaybolduğunu ve bunun en büyük nedeninin teknoloji olduğunu belirtti. İngiliz Times gazetesi yazarı Nicola Pearson, Miller’ın araştırmalarından ve kendi tecrübelerinden yola çıkarak, “Artık hiçbir şeyden utanmıyor muyuz?” başlıklı bir makale yayımladı. Bir gün eve giderken yol kenarında karanlık bir köşede seks yapan bir çift gördüğünü anlatan Pearson, “Beni gördüklerinde utanmıştan çok, onları rahatsız ettiğim için kızmışa benziyorlardı” diye yazdı. “Utanmak, tek başınayken hissettiğiniz bir his değil, sosyal bir duygudur.Başka insanların hakkınızda ne düşündüğünü umursadığınızı gösterir” diyen Pearson, Prof. Miller’ın da bu konudaki şu saptamalarına yer verdi: “Twitter ve facebook’ta her düşüncemizi açıklamaya öylesine alıştık ki, gittikçe duyarsızlaşıyoruz ve insanların ne düşündüğünü umursamaz hale geliyoruz. Biri Bizi Gözetliyor gibi yarışmalarda insanların sürekli kendilerini aptal yerine koyup bir de bundan para kazandığını görünce, utanacak bir şey kalmıyor.


“Duygusuzlaşıyoruz”
        Utanma duygusu, insanların toplumda kabul görmek istediğini gösterir. Bizim nedüşündüğümüzü umursamayan insanlardan hoşlanmayız ve onlara güvenmeyiz. Utanmakistemeyen insanlar daha düşünceli, dikkatli ve saygılı davranırlar. Utanma duygusu olmazsa davranışlarımızı hiçbir şekilde kısıtlama ihtiyacı duymayız. Nezaket gösterme ve doğru-yanlış ayrımı ortadan kalkarsa duygusuzlaşırız ve diğer insanların hayatını zorlaştırırız.”
 http://www.haber3.com/sosyal-aglar-utanmayi-yok-etti--611090h.htm  18 Ocak 2011 Salı 14:44:59 

“İnternet Kişiyi Topluma Kazandırıyor”
        Genel olarak düşünülenin aksine, son yapılan araştırma sonuçlarına göre, internet insanları daha da sosyal yapıyor. İnternetin insanları sosyal yapıp yapmadığı konusunda oldukça fazla araştırma yapılmaktadır. Bazı çalışmalar, internetin özellikle çocuklar üzerinde asosyallik ve iletişim bozukluklarına yol açtığını iddia etse de, ABD’de yapılan başka bir araştırma da bunun tam tersini savunarak, internetin insan ilişkilerini farklı bir yolla geliştirdiğini iddia ediyor.
Pew internet araştırma merkezi tarafından yapılan bu araştırmaya göre, iletişim
teknolojileri ve internetin sosyal ilişkileri daha da geliştirdiği ortaya koyuluyor. Pennsylvanya üniversitesinde yapılan bu çalışma için 2512 kişiyle görüşme yapıldı. İnternet kullanımının, insanları yalnızlaştırmadığı, tam aksine, Facebook veya Twitter gibi sosyal ağlar sayesinde, artık yalnızlık çekilmediği belirtiliyor.
Araştırmada değinilen konulardan birisi ise, insanların yalnızlık oranının, 1985 yılında cep telefonu ve internet kullanımının ortada olmadığı zamanlara göre hiçbir farklılık göstermediği şeklinde oldu. Yapılan bu araştırmanın, teknoloji ve sosyal yalnızlık konusunda yapılan ilk araştırma olduğu ve bu yüzden önemli olduğu belirtiliyor. İnternet üzerinden dosya ve fotoğraf paylaşımında, gönderiminde bulunan kişilerin ve cep telefonu ile görüşme yapanların, sadece elektronik mesaj gönderenlere kıyasla, daha sosyal oldukları belirtiliyor. Dünya üzerindeki birçok kişinin konuşacak kişi bulamaması, internetin yalnızlığa bir anlamda çare olduğu belirtiliyor.
       İnternet kullanıcılarının, düşünülenin aksine, fiziki olarak sosyal ortamlarda da daha çok bulunduğu, internet kullanmayanlara nazaran, daha fazla dışarıda sosyal ortamlarda vakit geçirdiği belirtiliyor.

[http://www.electroblog.org/internet-kisiyi-topluma-kazandiriyor ]  
18 Ocak 2011 Salı 14:46:01


****İnternetin yaygın kullanımı kişilerin utanma duygusunu elbette ki etkileyecektir. Bu etkileme kimilerinde az olabilecekken, kimilerinde daha fazla olacaktır. Hatta bazılarını daha da fazla etkileyip çoğu şeyden utanmaz hale getirebilecektir.

-Fakat suç internetin icadı mıdır???
-Ya da suçlu internetin icadında etkisi olan bilim insanları mıdır????



Buradan şu çıkarımı yapabiliriz ;bu durum için bahane üretmekten ziyade bu sorunun ortaya çıkış sebebinin ne olduğunu bulmaya çalışmanın daha doğru olacağını düşünüyorum. Bu yüzden kişileri yahut  nesilleri; interneti kullananlar veya kullanmayanlar olarak ayırmaktan ziyade interneti doğru kullananlar/bilinçli kullananlar veya doğru kullanmayanlar/kullanamayanlar olarak ele alıp buna göre değerlendirmek daha doğru olacaktır. Eğer kişi doğru kullanıyorsa bu durumdan olumlu etkilenecektir. Daha bilgili vb olabilecektir ve haliyle kendisini daha da iyi ifade edebilecektir ve bu durum kişiyi daha da sosyalleştirebilecektir. Fakat yanlış kullanım söz konusu olduğunda ise bu durum sonucunda kişiler olumsuz etkilenebilecek ve daha duygusuz oldukları düşünülebilecektir. Belki de kendisini daha özgür hissettiğinden veya başka nedenlerden de olabilir ki bu yüzden düşüncesizce yapmış olduğu haraketler ortaya çıkacak ve toplum tarafından utanmaz, düşüncesiz vs gibi  sıfatlarla nitelendirilebilecektir. Bu kişilerin böyle kararkterde olmalarının sebebi ise internet gösterilebilecektir ki suçlunun internet olup olmadığı da net değildir fakat şuan bu kaos yaşanmaktadır.Sonuç olarak internet bir teknoloji ürünüdür bu teknolojinin de matematik biliminden köken aldığını söylemek yanlış olmasa gerek. Bilim ise iki tarafı keskin bir bıçaktır Çünkü doğru kişilerin elinde bir umuttur, aydınlık bir dünyadır fakat yanlış kişilerin elindeyken ise bir karamsarlıktır, karanlık bir gelecektir.. O zaman iş doğruyu fark edebilmekte onu seçebilmektedir ki doğruyu ve iyiyi seçebilmenin yolu da bedensel iyiliği-ruhsal iyiliği ve sosyal iyiliği yerinde olmaktan ve bunun yanı sıra da eğitimli olmaktan geçmektedir.
[ Şunu da demeden geçemeyeceğim :)) Konu açılmışken bunu da söylemek istiyorum :) Eğitim Öğretime kendini adamış tüm öğretmenlerimize ve öğretmen olma yolunda çabalayan herkese, bilim insanlarına, kendini insanlığa adamış herkese…Sonsuz teşekkür ediyorum-saygılar sunuyorum :) ]



UTANMAYCKSIN KARDEŞİM :))


Asla yaptığın işten utanma!!! | video.mynet.com

1 yorum: